la ronda

La Funcional Teatre va néixer en una festa d’aniversari, en un balcó de la Rambla de Figueres, quan algú va proposar de fer un grup de teatre. Uns mesos després es feia la primera reunió per parlar-ne i posar fil a l’agulla a la que seria la primera obra “La nit de les tríbades” de Per Olov Enquist. Això va ser l’any 1989.


El grup està format per una trentena de persones que comprenen les edats dels 10 als 60 anys, tots ells amb l’esperit entusiasta i voluntariós que en un grup de teatre no professional comporta. Entre aquestes persones, hi ha els directors i directores de cadascuna de les obres i muntatges teatrals que són els que, en el seu moment, es responsabilitzen i fan que aquella obra o muntatge tiri endavant amb èxit.


Josep Maria Cortada ha dirigit obres de teatre de text, recitals i espectacles poètics, i el pregó de les festes de la Santa Creu de l’any 2005, dels quals també ha estat el creador artístic. És un dels fundadors de la Funcional Teatre i el principal responsable que el grup es constituís com a tal. Figuerenc d’origen, va formar part des de ben jove del grup “Arlequí” dirigit per Toni Montal. Aquest mateix director el va dirigir per darrera vegada en el paper de Gentil a l’obra “Canigó” l’any 1995. Ha treballat juntament amb l’Orquestra de Cambra de l’Empordà, en qualitat de director escènic, als espectacles musicals “Balada del Sabater d’Ordis” i “El Gran Masturbador”. Participa gairebé cada any en la representació “El Nadal dels Pastorets” i ha col·laborat en diverses activitats teatrals alienes al grup.

sorrento

Helena Cusí ha dirigit obres de teatre de text. Va néixer a Figueres. S'inicià al teatre l'any 1980 amb la companyia Taller de Teatre. Els anys 1997 fins al 2000 va ser codirectora de l’Aula de Teatre Municipal de Figueres. Ha participat en muntatges d'altres companyies:Teatre de l’Eclipsi, Zanni Teatre i Teatre Blau. Col·labora amb diverses associacions culturals de la ciutat com ara La Jove Orquestra de Figueres, Agrupació Mediterrània Dansa i Agrupació Teatral els Pastorets de Figueres.


Salvador Torres ha dirigit obres de teatre de text. Nascut a Figueres, també de ben jove ja feia teatre en aquesta ciutat. És un dels responsables que “El Nadal del Pastorets” tiri endavant, n’ha estat diverses vegades el director artístic i moltes més el director escènic. També hi interpreta cada any un dels personatges principals. És l’autor del logotip de La Funcional Teatre i també ha dissenyat els cartells d’algunes de les obres del propi grup.

dotze

Pilar Domínguez va néixer a Maçanet de Cabrenys. Va participar en representacions teatrals amb el grup d’Antoni Montal. És una de les fundadores del grup i va ser-ne la primera directora amb l’obra “La nit de les tríbades”. També ha dirigit l’espectacle poeticomusical “Ara va de Boleros”.


Richard Elelman ha dirigit “La solució final”.Va néixer a Londres i va arribar a Figueres l’any 1988. Va crear la companyia teatral “Shakespeare Company” i hi dirigia obres d’aquest autor parlades en anglès on els actors i actrius eren professors britànics de Figueres i alguns del seus alumnes avançats. Més endavant, va muntar el grup Zanni Teatre, companyia encara en actiu amb obres de text d’autors, la majoria locals, ara en llengua espanyola i catalana; ell mateix n’és el director.

a

Isabel Reth ha codirigit amb Helena Cusí “Les Criades”, de Jean Genet. De fet, va ser una direcció en herència, ja que en un inici Reth va compartir la direcció amb l’actor professional Quim Lecina. De mare catalana, va néixer a Alemanya i va col·laborar amb el grup durant els anys que va estar-se a l’Empordà. Ara viu a Alemanya.


^